Urheilukortti kannustaa uutta yleisöä tapahtumiin

4.5.2021

Syyskuun alussa käynnistyvän Urheilukortin tavoitteena on lisätä uusia tulolähteitä seuroille, alueille, lajiliitoille, Olympia- ja Paralympiarahastoille.

Urheilukortti on urheilun taustavaikuttajien sekä urheilutoimijoiden kehittämä uusi innovatiivinen mobiilikortti, joka innostaa kuluttajia kotikatsomoista eri lajien urheilutapahtumiin. Urheilukortilla houkutellaan erityisesti uusia katsojia sekä lisätään ja monipuolistetaan jo urheilutapahtumissa käyvien kuluttajien tapahtumakäyntejä. Mobiilikorttina ladattavan Urheilukortin avulla käyttäjä saa pääsylippuja tapahtumiin alennuksella ja osan lipun hinnasta voi ohjata suoraan haluamalleen seuralle, lajiliitolle, Olympiarahastoon ja Paralympiarahastoon.

-Urheilukortti on Museokortin kaltainen tuote, joka myös monelta osin poikkeaa esikuvastaan. Olemme saaneet arvokasta tietotaitoa ja kannustusta Museokortin tekijöiltä Museoliitolta ja Devolon Oy:ltä, joka suunnittelee ja tuottaa myös Urheilukortin teknologia-alustan. Urheilukortin avulla kuluttajat voivat hankkia pääsylippuja eri lajien tapahtumiin edullisemmin ja samalla Urheilukortin kautta tukevat urheilua, kertoo Urheilukortti-idean kehittänyt Suomen Urheilukortti Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Vanni.

- Urheilukumppanien kartoitus on parhaillaan käynnissä.  Urheilukortti-yhteistyöhön mukaan tulevat seurat ja lajiliitot julkistetaan kesällä. Kortin haltijoille tulee monipuolinen tarjonta laadukkaita urheilutapahtumia eri puolilla Suomea. Mukana tulee olemaan runsaasti mahdollisuuksia tutustua naisten ja miesten joukkue- ja yksilölajien huipputapahtumiin. Haluamme erityisesti tuoda lisäarvoa seurojen ohella naisurheilutapahtumiin sekä Olympia- ja Paralympiarahasto -tuen myötä suomalaiseen huippu-urheiluun. Urheilukortilla pääsyliput voi hankkia helposti lukuisiin tapahtumiin jo syksyn 2021 aikana, toteaa Petri Harsunen, Urheilukortin kehitysjohtaja ja urheilun ja liikunnan aluejärjestöjen edustaja Urheilukortin johtoryhmässä. Hän toimii myös Keski-Pohjanmaan Liikunnan aluejohtajana.

-Urheilukortti on myös varainhankintaväline Urheilukortti-yhteistyöhön osallistuville urheiluseuroille, lajiliitoille, Olympia- ja Paralympiarahastolle. Tapahtumayhteistyön ohella seurat ja muut urheiluorganisaatiot voivat itsekin välittää Urheilukortteja faneilleen, jäsenilleen ja sidosryhmilleen ja saavat sen avulla rahaa omaan toimintaansa, valottaa Suomen Urheilukortti Oy:n hallituksen jäsen Jukka-Pekka Vuorinen.

-Urheilukortin maksuttoman mobiilisovelluksen myötä kuluttajat saavat tiedon Urheilukortti-yhteistyöhön osallistuvien seurojen ja lajiliittojen tarjolla olevista tapahtumista. Mobiilisovellus tulee jatkossa tarjoamaan seuroille ja lajiliitoille uuden tavan informoida kuluttajia tapahtumistaan, lisää Vuorinen.

Vannin, Harsusen ja Vuorisen ohella Urheilukortin kehitystyöhön on osallistunut Urheilukortin taloudesta ja hallinnosta vastaava Risto Salminen, joka kuuluu helmikuussa perustetun yrityksen hallitukseen. 

- Urheilukortin kehittelyssä ovat olleet mukana myös Suomen liikunnan ja urheilun aluejärjestöistä Hämeen Liikunta ja Urheilu ry, Keski-Pohjanmaan Liikunta ry, Kainuun Liikunta ry, Keski-Suomen Liikunta ry ja Kymenlaakson Liikunta ry, jotka kaikki ovat myös Suomen Urheilukortti Oy:n perustajaosakkaita. Muita perustajaosakkaita ovat Mikko Vanni ja hänen yrityksensä Life Style Invest Oy, Smash Mill Oy, Juelot Oy ja PJ Team Oy. Lisäksi Suomen Urheilukortti Oy on jo saanut kaksi merkittävää sijoittajaa, Lynx Rave Invest Oy (Juha Salminen) ja Tero Inkala. Etsimme vielä yhtä tai kahta pääomasijoittajaa ja lisäksi keskustelemme eräiden urheiluorganisaatioiden kanssa mukaantulosta osakkaiksi perustajaosakasehdoin, toteaa Salminen.

Neljässä vuodessa urheilu voi tienata jopa yli 20 miljoonaa euroa

-Urheilukortti voi parhaimmillaan tuottaa suomalaiseen urheiluun jopa yli 20 miljoonaa euroa neljässä vuodessa. Koronan jälkimainingeissa ja yleisön edelleen puuttuessa useimmista tapahtumista on erityisen tärkeää, että urheilulle ja liikunnalle tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus yhteiseen tekemiseen varainhankinnan kehittämiseksi. Mikään olemassa olevista urheilun rahoitusmuodoista ei ole tulevina vuosina itsestäänselvyys, joten Urheilukortti tulee juuri oikeaan aikaan, lisää Mikko Vanni, jonka edellinen suurhanke oli Musiikkimuseo Famen perustaminen.

-Juuri Musiikkimuseo Famen menestys museokorttiyhteistyössä avasi silmät myös Urheilukortti-idean kehittämiseen. Famessa yli 25.000 museokorttilaista n. 40.000sta kävijästä ja 1000 myytyä museokorttia viidessä kuukaudessa oli lähtölaukaus Urheilukortille. Museokortilla on yli 200.000 vakiintunutta käyttäjää, ja palautus museoille on vuositasolla jo ylittänyt 10 miljoonaa euroa. Jos Urheilukortti saavuttaa 180.000 kortin tavoitteen neljässä vuodessa, on 20 miljoonan euron tavoite realistinen, toteaa Vanni.

Hankkiessaan 69 euron hintaisen Urheilukortin käyttäjä saa siihen viisi tapahtumaa, ja yhden tapahtuman hinta käyttäjälle on 13,80 euroa.  Urheilukorttiin mukaan tulevien tapahtumien pääsylippujen normaalihinta on 15-18 euroa. Urheilukorttiin voi ladata lisää pääsylippuja viiden pääsylipun paketteina samaan 69 euron hintaan.

-Suomen Urheilukortti Oy on jo sopinut yhteistyöstä Ticketmasterin ja Lippupisteen kanssa, ja muiden keskeisten lipunmyyntiyritysten kanssa neuvottelut ovat hyvässä vauhdissa. Urheilukortin voi hankkia normaalien maksukorttien ohella jatkossa myös työsuhde-etu maksuvälineillä, joita ovat esimerkiksi E-passi, Eazybreak, Smartum ja Edenred. 

Urheilukortti on koko Suomen ja jokaisen suomalaisen palvelu. Mahdollisimman monen suomalaisen tavoittamiseksi Urheilukortti tulee näkymään laajalti MTV:n kanavissa kolmivuotisella sopimuksella. Myös ulkomainonnan osalta on allekirjoitettu vastaava sopimus Clear Channelin kanssa. Urheilukortin kampanjointi lisää seurojen ja lajiliittojen tapahtumien näkyvyyttä uusille kohderyhmille, korostaa Vanni. 

-Halusimme kehittää koko urheiluyhteisön yhteisen ”työkalun”, Urheilukortin. Toivomme, että kortin myötä suomalaiset kävisivät aiempaa selvästi enemmän seuraamassa paikan päällä useiden eri lajien tapahtumia ja että seurojen ja lajiliittojen yhteistyötä voidaan entisestään kehittää, Jukka-Pekka Vuorinen toteaa.

-Uutta tässä on myös se, että Urheilukortin käyttäjä voi itse päättää mille seuralle ja lajille hänen korttinsa tukiosuus ohjataan, Vuorinen painottaa.

Urheilukortin järjestelmätoimittaja on Museokortin rinnalla jo ideoinnista lähtien kumppanina kulkenut Devolon Oy. Museokortin tapaan Devolon on auttanut kirkastamaan Urheilukortin ideaa ja tehnyt sen pohjalta ehdotuksen ohjelmistoratkaisuksi.

- Museokortti on kuluttajan käsissä yksinkertainen tuote, mutta kun sen konepeltiä raottaa, niin se on lopulta sekin aika monimutkainen ratkaisu. Urheilukortti on lähtökohtaisesti jo monitahoisempi tuote, koska alalla usein liput ostetaan ennakkoon ja merkityille paikoille. Meillä on tiimi huippuosaajia, joiden kykyjä venytetään tässä projektissa äärimmilleen, arvioi Devolonin asiakasvastaava Perttu Rytsölä.


- Urheilukortin avulla pyritään sen haltijoita myös aktivoitumaan urheilun ja liikunnan pariin. 

Urheilukortilla saa etuja henkilökohtaiseen liikuntaan ja liikuntapalveluihin sekä valtakunnallisiin ja alueellisiin tuotteisiin ja palveluihin. Etukorttiominaisuudet ja liikunta-aktivointi kasvavat vähitellen, alussa painotus on katsojatapahtumissa. Jatkossa Urheilukortti voi toimia etukorttina tennistunnille, kuntosaleihin tai vaikkapa tanssitunnille. Urheilukortin haltijat osallistuvat myös arvontoihin.

Tulemme kertomaan kesällä ensimmäiset Urheilukortti -yhteistyöhön osallistuvat lajiliitot, seurat ja tapahtumat. Urheilukortti on valtakunnallisessa käytössä 1.9.2021 alkaen. Tervetuloa mukaan nauttimaan elämyksistä urheilutapahtumissa ja tukemaan suomalaisia urheiluseuroja, lajiliittoja, Olympia- ja Paralympiarahastoa, toteaa lopuksi Urheilukortti-tiimin perustaja, Suomen Urheilukortti Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Vanni. 

Seuroille järjestelmään mukaanlähtö on maksuton.

Kymenlaakson Liikunta uskoo Urheilukortin mahdollisuuksiin

- Päätimme KymLin hallituksessa lähteä mukaan Urheilukorttiin. Olemme huolissamme liikunnan supistuvasta julkisesta rahoituksesta ja haluamme olla edistämässä kymenlaaksolaisten urheiluseurojen ja -tapahtumien talouden uudistumista ja vahvistumista. Tuemme Urheilukortti -hanketta omalla viestinnällämme ja hyödynnämme verkostojamme hankkeen hyväksi, toiminnanjohtaja Tommi Lehtinen KymListä toteaa ja jatkaa ”Olemme isojen lajien palloilumaakunta ja täällä on iso potentiaali tälle hankkeelle. KymLi toimii monissa verkostoissa, joista voimme osaltamme urheilukatsomoihin kannustaa uusia kävijöitä.”



Lisätietoja: www.urheilukortti.fi

Mikko Vanni, Suomen Urheilukortti Oy:n hallituksen puheenjohtaja
mikko.vanni(a)urheilukortti.fi; p. 0400 422 751

Petri Harsunen, Suomen Urheilukortti Oy:n johtoryhmän jäsen, Urheilun ja liikunnan aluejärjestöt
petri.harsunen(a)urheilukortti.fi; p. 050 355 1455

Tommi Lehtinen, Kymenlaakson Liikunnan toiminnanjohtaja,

tommi.lehtinen(a)kymli.fi  ; p. 040 5826 706