Kymenlaakson terveysliikuntastrategia 

Kymenlaaksoon on laadittu moniammatillisten työryhmien tuotoksena maakunnallinen terveysliikuntastrategia, jota päivitetään noin 5 vuoden välien. Strategian päätavoitteena on lisätä liikettä kaikissa ikäryhmissä.

Ensimmäinen Kymenlaakson terveysliikukuntastrategiakausi 2014-2020 sai jatkoa, kun  vuosille 2021 - 2025 laadittu strategia julkaistiin 10.5.2021 Unelmien liikuntapäivänä - kantavana teemana luontoliikunta. 

Strategialla kannustetaan liikkumaan matalalla kynnyksellä arjen ympäristöissä. Kymenlaakson upea luonto innostaa liikkumaan tuoden hyvinvointia ja elämyksiä arkeen.  Luontoon pääsee suoraan kotiovelta. 

Kouvolan Anjalassa sijaitsevan Känkkärän luontopolun pitkospuut kääntyvät metsässä loivasti vasemmalle häviten puun taakse.
Anjalassa sijaitseva Känkkärän luontopolku. Kuvaaja Sanna Saarinen.

Kymenlaakson terveysliikuntatsrategia ja Kymelaakson alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma (Kymenlaakson hyvinvointialue)  ovat toisiaan tukevia asiakirjoja.

Strategiaa päivitetään puolivuosittain: elokuussa ja tammikuussa. Terveyttä edistävän liikunnan asiantuntijaryhmä eli strategian ohjausryhmä seuraa edistymistä niin ikään puolivuosittan: maaliskuussa sekä lokakuussa.

Oranssi viiva tekstin jakajana.

Strategiakausi 2021-2025 
- kantavana teemana luontoliikunta

Kymenlaakson terveysliikuntastrategian vuosille 2021-2025 laadittu visio ja missio.
Kymenlaakson terveysliikuntastrategian vuosille 2021-2025 laadittu visio ja missio.

Kymenlaakson päivitetty terveysliikuntastrategia lanseerattiin Unelmien liikuntapäivänä 10.5.-21 Kymenlaakson Liikunta ry:n ja kuntien yhteisen "Hyvinvointia ja luontoelämyksiä sinulle" -videon sekä luontoon innostavien kampanjoiden kautta.

Kyseisenä aikana elettiin koronapandemiaa, joten strategia lanseerattiin videon muodossa tapahtumien sijaan.

Kaksi naista ulkoiluasuissa katselee Kouvolan Anjalassa sijaitsevan Känkkärän luontopolun varrella Kymijokea kohti.
Anjalassa sijaitseva Känkkärän luontopolku sijaitsee osittain Kymijoen varrella. Kuvaaja Sanna Saarinen.


Katso "Hyvinvointia ja luontoelämyksiä sinulle" -video

Unelmien liikuntapäivänä 10.5.2021 julkaistu video henkii matalan kynnyksen liikuntaa ja kannustaa liikkumaan arjen ympäristöissä. 
Luonto alkaa kotiovelta.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.


Lue strategian lanseerauksesta mediatiedotteesta

Oranssi viiva tekstin jakajana.

Kymenlaakson terveysliikuntastrategian taustaa

Tämä historiikki vie sinut matkalle menneisyyteen seuraamaan strategian merkittäviä vaiheita  aina nykyhetkeen asti.

Kuvassa Repoveden kansallispuiston maisemaa, jossa isoja kiviä edessä ja kauempana riippusilta joka on myöhemmin vaihdettu uuteen siltaan.
Repoveden kansallispuisto.

Ensiaskeleet vuonna 2011

Kymenlaakson terveysliikuntastrategian alkulähteet olivat jo vuonna 2011. 

2013 ensimmäinen startegia
Ensimmäinen startegiakausi julkaistiin 2014-2020 väliselle ajalle. 

2021 julkaistiin toinen kausi 
Strategia sai jatkoa, kun uusi strategiakausi 2021-2025 lanseerataan koronapandemia-ajalle ominaisesti verkossa. 

Terveysliikuntastrategian tavoitteena on esittää tavoitteet terveysliikunnan kehittämiseksi Kymenlaaksossa ja luoda kymenlaaksolaisille parhaat mahdolliset edellytykset liikkua terveytensä kannalta riittävästi. Strategia toteutetaan verkostotyönä ja se pyritään pitämään mahdollisimman käytännönläheisenä. Päämääränä on kymenlaaksolaisten terveyden ja hyvinvoinnin lisääntyminen käikissa ikäryhmissä.

Strategiassa on viisi kärkiteemaa, jotka on koottu työryhmätyöskentelyn tuotoksena. Tavoitteet ja toimenpide-ehdotukset pohjautuvat jo olemassa oleviin hyviin käytäntöihin, uusiin ideoihin sekä valtion tekemään terveysliikunnan strategisiin nostoihin. Kaikissa kärkiteemoissa huomioidaan maakunnan kuntien välinen yhteistyö, istumisen ja liikkumattomuuden vähentäminen elämänkulussa sekä erityisryhmät ja esteettömyys. Tärkeää on vaikuttaa asenteisiin ja korostaa omaa vastuuta aktiivisen arjen valinnoissa.

Oranssi viiva tekstin jakajana.
Oranssi viiva tekstin jakajana.

Lisätietoja

Kymenlaakson Liikunta ry terveysliikunnan kehittäjä Sanna Saarinen.
Terveysliikunnan kehittäjä Sanna Saarinen p. 040 4835405 sanna.saarinen@kymli.fi
Tyhjä valkoinen ruutu