Korona ja urheilija

14.1.2022

Milloin voi aloittaa urheilun koronan jälkeen?

Ohessa lääkäreiden avulla laadittu ohje, jossa yritetään kuvata, milloin voi koronan jälkeen aloittaa urheilun ja kuinka se tehdään. Sopii niin aikuiselle kuin junioreillekin.  Tekstimuoto on KymSoten hallintoylilääkärin Kari Kristerin 14.1.2022 tarkastama. Kiitos Ira Pasi koostamisesta! Asian tiivistelmä löytyy myös Englanniksi alaosassa olevassa liitteessä. (Tähän uutiseen on 14.1 lisätty myös altistuminen ja eristys osio loppuun. Uusin päivitys ohjeiden mukaisesti 19.1)


Koti- tai laboratoriotestillä todettu korona

 Kari Kristerin 14.1.2022 suositukset:

Oireeton urheilija

Eristysaikana et saa urheilla. Oireettomana voit käydä kevyellä kävelylenkillä. Tarkkaile oloasi. Poikkeava hengästyminen kertoo sinulle, että tarvitset lepoa ja kävelylenkit on vielä kielletty. Eristyksen jälkeen voit aloittaa harjoittelun nousujohteisesti vähitellen.

Myös oireettoman koronan sairastaneet voivat saada harjoittelun aloitettuaan rintakipuja tai sydämentykytyksiä. Kuuntele itseäsi. Katso ohjeet ”Liikunta on keskeytettävä, jos…”


Lieväoireinen urheilija

Esim. lievä kurkkukipu, väsymys, lihaskipu, vatsaoireet

Eristysaikana et saa urheilla. Mikäli tunnet itsesi sairaaksi, eristys jatkuu, kunnes tunnet itsesi terveeksi. Eristyksen + 2 oireettoman päivän jälkeen voi aloittaa harjoittelun vähitellen. Kevyttä liikuntaa jatketaan yhtä kauan, kuin sairauden oireet kestivät: viikon sairastamisen jälkeen liikuntaa harrastetaan alkuun viikon ajan kevyesti.

Myös vähäoireisen tai oireettoman koronan sairastaneet voivat saada harjoittelun aloitettuaan rintakipuja tai sydämentykytyksiä. Kuuntele itseäsi. Katso ohjeet ”Liikunta on keskeytettävä, jos…”


Voimakasoireinen urheilija

Eristysaikana et saa urheilla. Sovi lääkärin kanssa urheilun aloittamisesta erikseen. Kilpaurheilijoille suositellaan huolellista lääkärintarkastusta (sydän, keuhkot) ennen harjoitteluun palaamista.


Yleisiä ohjeita sairastamiseen

(Useat tarkastetut lähteet)


Urheilu on lopetettava heti, kun ilmaantuu flunssan yleisoireita, kuten lihaskipua, kuumetta tai väsymystä. Lievissäkin oireissa harjoittelu usein vaikeuttaa ja pitkittää sairastamista sekä voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja esim. sydänlihastulehdus on urheilijoille tyypillinen seuraus liian aikaisin aloitetusta harjoittelusta.


Sydänlihastulehduksen oireita: poikkeava hengästyminen tai sykkeen nousu rasituksessa, hengenahdistus, voimattomuus ja väsymys, sydämen rytmin epäsäännöllisyys (muljahdukset), tykytystuntemukset, epämiellyttävät tuntemukset rinnan, kaulan ja hartioiden alueella, rintakipu, huimaus


Yleistä nyrkkisääntöä toipumisajasta ei ole, vaan tilannetta tulee seurata yksilöllisesti. Rauhallista liikuntaa voi harrastaa vasta kun tuntee olevansa täysin terve ja liikunnan rasitustasoa nostetaan pikkuhiljaa. Jos liikunnan aikana ilmenee poikkeavia oireita kuten kohonnut leposyke, kipuja, hengenahdistusta tai rytmihäiriöitä, on syytä lopettaa liikunta ja hakeutua tarvittaessa tutkimuksiin.


 

Infektiot ja urheilu – pelisäännöt sairastamiseen

Lähde: https://terveurheilija.fi/terveydenhuolto/infektiot-ja-urheilu/

Asiantuntijat: Jari Parkkari, LT, dosentti, EL – Maarit Valtonen, LT, EL


Kuume: Aina täysi lepo.

Yleiset sairauden oireet ilman kuumetta (lihassärky, nivelsärky, päänsärky): Lepo, kunnes oireet ovat hävinneet.

Nuha ilman kurkkukipua, yskää tai yleisoireita: Varovaisuutta pari päivää, sen jälkeen asteittainen paluu liikuntaan.

Nuha ja muita oireita (käheys, kurkkukipu, yskä): Seuraa muita oireita ja noudata edellä mainittua nuhan ohjetta.

Kurkkukipu ilman muita oireita: Lepo, kunnes kurkkukipu häviää.

Angiina: Antibioottihoito ja täysi lepo, kunnes oireet ovat hävinneet. Erityisvarovaisuutta lääkekuurin aikana, vaikka oireet olisivat jo hävinneet. Huom. Antibioottihoito ei sinänsä estä liikuntaa. Rajoitukset johtuvat sairaudesta, johon hoitoa annetaan.

Maha-suolitulehdus (vatsatauti, oksentelu tai ripuli): Lepo, kunnes oireet ovat hävinneet. Sen jälkeen asteittainen paluu liikuntaan.


Huom! Levolla tarkoitetaan pidättäytymistä kaikesta sykettä nostavasta liikkumisesta.


Liikunnan voi aloittaa varovasti, kun flunssan oireet häviävät. Kevyttä liikuntaa jatketaan yhtä kauan, kuin sairauden oireet kestivät: viikon sairastamisen jälkeen liikuntaa harrastetaan alkuun viikon ajan kevyesti. Liian kuormittava liikunta saattaa pidentää toipumisaikaa ja aiheuttaa jälkitauteja, kuten pitkittynyttä yskää. 


Liikunta on keskeytettävä, jos flunssan oireita ilmaantuu uudelleen tai tunnet poikkeuksellista väsymystä tai huimausta. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos oireet pitkittyvät ja esiintyy poikkeavaa väsymystä, sydämen rytmihäiriöitä (muljahduksia, tykyttelyä), hengenahdistusta tai rintakipua.


KUORMITUKSEN VAIHEITTAINEN NOSTO

-> TÄMÄ KAAVIO ALLA OLEVASSA LIITTEESSÄ


 14.1.2022 Ohjeet urheiluseuroille eristys ja altistuminen

Ohjeet hyväksynyt Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri.

 

Jos olet oireinen tai saat positiivisen kotitestin/virallisen testin tuloksen (ja olet oireeton tai sinulla on oireita):

•                                        o Kymsote ei ota enää yhteyttä kaikkiin virallisen positiivisen testin saaneisiin.

•                                        o Viralliseen testiin ei tarvitse mennä, eikä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi hyvä.

o Vältä vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin, vähintään viiden vuorokauden ajan. Jos olet oireinen, vältä kontakteja oireiden keston ajan lisäksi vielä kaksi oireetonta päivää, vähintään yhteensä siis 5 päivää. o Älä osallistu tuona aikana myöskään harrastustoimintaan.

o Katso erillinen ohje, milloin voi alkaa harjoittelemaan koronan jälkeen.


ERISTYS

Lieväoireisten eristys on yleensä 5 vuorokautta oireiden alusta ja voimakasoireisten (useita oireita, kuumeinen) eristys on yleensä 10 vuorokautta oireiden alusta. Eristyksessä olevien, joilla on oireita, tulee välttää lähikontakteja oireiden keston ajan ja lisäksi vielä kaksi oireetonta päivää. Eristyksissä ollessa ei saa mennä esimerkiksi kauppaan tai apteekkiin, vaan tulee pyytää asiointiapua tai tilata tuotteita suoraan kotiin. Ulkotiloissa liikkumista tulee eristyksessä välttää. Eristyksen aikana tulisi olla tavoitettavissa puhelimitse.

Mikäli olet saanut positiivisen koronatestivastauksen ja tarvitset eristyspäätöksen tai sinulla on riski verisuonitukoksiin, katso Kymsoten Esitietolomake eristystodistusta ja tukosriskiarviota varten toimi sen mukaisesti.

https://korona.kymsote.fi/wp-content/uploads/2022/01/Esitietolomake-eristystodistusta-ja-tukosriskiarviota-varten-3.pdf 

Kun perheenjäsen on määrätty eristykseen tai olen muutoin ollut läheisesti tekemisissä positiivisen testin tehneen henkilön kanssa:

- Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta. o Jää harrastustoiminnasta sivuun yllä määritellyksi ajaksi.

o Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin. (jos perheenjäsen koronassa) (19.1 päivitetty)

o Lisäys 19.1: Mikäli sinulla on hengitystietulehduksen oireita, on suositeltavaa pysyä pois työpaikalta ja koulusta, vaikka covid-kotitesti olisi negatiivinen. Oireisena ei koskaan osallistuta harrastustoimintaan.

o Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin, kunhan käytät kasvomaskia ja vältät kontakteja.


- Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.