Kysely urheiluseuroille mahdollisuudesta työllistää nuoria KYMLI:n ja OKM:n tuella kesällä 2021

11.3.2021

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on valmistelemassa rahoitushakua nuorten kesätyöllistämistä varten urheiluseuroissa. Avustuksilla tullaan tukemaan nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämisestä ja kehittämisestä aiheutuvia palkka- tai palkkiokuluja. Avustusta voivat hakea tässä vaiheessa vain Liikunnan aluejärjestöt, ja ne toimivat kesätyötuen välittäjinä. Todennäköisesti seurahaku toteutuu huhtikuussa 2021.


Korona-aika on ollut raskasta lapsille ja nuorille. Erityisesti kuormitus on kertynyt niille, joilla on jo aiemmin ollut ongelmia esimerkiksi mielenterveyden kanssa tai haastava perhetilanne. Pitkittyvä korona-aika tulee vaikuttamaan lasten ja nuorten kokemuksiin ja elämään myös pidemmällä aikavälillä. Korona-aikana usein vaihdellaan lähi- ja etäopetuksen välillä, pidetään harrastustoiminta suljettuna ja rajoitetaan sosiaalisia kontakteja. Tämä kaikki kuormittaa lapsia ja nuoria.

Kesä 2021 on yksi niitä ratkaisevia hetkiä, jolloin lapsille ja nuorille pitää olla tarjolla matalan kynnyksen mielekästä vapaa-ajan toimintaa, joilla voidaan ehkäistä pahoinvointia, sosiaalisia ongelmia, yksinäisyyttä, syrjäytymistä sekä häiriökäyttäytymistä. Nuorten kesätoiminnan ja kesätyömahdollisuuksien lisäämiseksi tuetaan nuorten toimintaa järjestävien kesätyöntekijöiden lyhytaikaista palkkaamista 1.5.-30.9.2021. Nuoreksi määritellään tässä tukihaussa 15-29 -vuotiaat.

KymLi siis hakee (käytännössä lähes varmasti saa) tukea tarvetta vastaavan määrän ja maksaa seuralle 700 € / työntekijä. Seura vastaa työn ohjauksesta ja valvonnasta sekä palkanmaksusta.

Aluejärjestöt ovat linjanneet liittyen opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeisiin, että

  • Lähtökohta on, että työllistetään nuori 2 viikoksi á 5-6 tuntia/työpäivä
  • Palkkatuki on 700 €/nuori sisältäen sivukulut
  • Samalla seuralla voi mahdollisesti olla useampi nuori työllistettynä tällä tuella, mikäli rahoitus riittää OKM:n suunnasta
  • Aluejärjestöt ovat mukana talkoissa tärkeän asian takia, mitään korvausta toiminnan ”hallinnoimisesta” ne eivät saa

HUOM! Vastaa 21.3. mennessä tähän kesätöitä koskevaan kyselyyn

Tarkennettuja linjauksia (lisätty uutiseen 16.3.):

  • Kuntien kesätyösetelit eivät ole este tämän tuen saamiselle. Varmistakaa vain, ettei kunnalla ole rajoituksia siitä, että muita tukia ei saa olla.
  • Nuoren kahden viikon työsuhde voi muodostus lyhyistäkin pätkistä. Esim. nuori voi osallistua työantajansa seuran tapahtumiin, kotipeleihin ym. järjestelyihin vaikka vain päivän kerrallaan. Nämä pitää tapahtua 1.5.-30.9. välillä ja työaika täyttyä (esim. 10 x pelipäivä).
  • Ikärajaksi on yhteisesti linjattu toiveena 15 – 29 vuotta. Mutta tänä vuonna 15- vuotta täyttävät voivat saada tuen.
  • Seuran OY- pohjaisuus ei ole este tuelle

Vastaamalla kyselyyn 21.03.2021 mennessä autat Kymenlaakson Liikunta ry:tä hakemaan avustusta OKM:ltä alueellemme, varsinainen SEURAHAKU tapahtuu rahoituksen varmistuttua.