Seuratukea 134 200€ Kymenlaaksoon

20.4.2022

Liikunta- ja urheiluseuroille yhteensä lähes 4,5 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämiseen – Kymenlaaksoon 134 200 euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tänään myöntänyt liikunta- ja urheiluseuroille  4 615 200 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämistukea. Seuratuen avulla lisätään lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia sekä tuetaan paikallisen seuratoiminnan elinvoimaisuutta.

Seuratukea myönnettiin yhteensä 376 hankkeelle. Niistä jatkoa aiemmalle hankkeelle on 145 ja uusia kehittämishankkeita on 231. 

Tämän vuoden hankkeissa on erityisen paljon esillä nuorten drop outin vähentäminen. Toimintaa kehitetään joko perustamalla erityisesti yli 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille omia harrasteryhmiä, ottamalla nuoria mukaan seuran kehittämiseen, kouluttamalla nuoria ohjaaja-, toimitsija- ja tuomaritehtäviin. Lisäksi on hankkeita, joissa lähdetään toteuttamaan nuorten toivomia ja esittämiä toimenpiteitä.

Kymenlaaksosta tukea sai yhteensä 12 hanketta yhteensä 134 200 euroa kun esim. vuonna 20221 tukea sai 16 seuraa ja 150 500 euroa. Vuonna 2020 tukea sai yhdeksän hanketta ja 74 000 euroa. Kymenlaaksosta tukea saivat:

-          Haminan Pallo-Kissat ry Hamina Elinvoimaa – Kehitystä – Monipuolisuutta seuratoimintaan 10 000€

-          Kaakon Golf (KaG) ry Virolahti Nuorten ja toimintarajoitteisten golfliikunnan tukeminen ja         edistäminen 8 500€

-          Kotkan Voimailijat r.y. Kotka LAVEA Boxing - Laatua ja vetovoimaa nuorisonyrkkeilyyn 2 200€

-          Kouvola Indians Ry Kouvola Name of the Game - Flag Football 6 500€

-          Kouvolan Hiihtoseura Kouvola Kaikki mukaan lennolle 6 000€

-          Kouvolan Jalkapallo ry Kouvola KJP- jotta me kaikki voimme pelata 23 000€

-          Kouvolan Painijat ry Kouvola "yleistaitotreeniä vääntäjille ja mäkikotkille" 4 500€

-          KTP Koripallo ry Kotka Ensimmäisen kokopäiväisen työntekijän-valmennuspäällikön-palkkaaminen 20 000€

-          Peli-Karhut ry Kotka #korisonkivaa - Kaikki tytöt pelaa 22 000€

-          Pyhtään Naisvoimistelijat ry Pyhtää Parkouria ja erityislasten ohjausta 2 500€

-          Titaani-Juniorit ry Kotka Junioripäällikkö 25 000€

-          Vehkalahden Veikot r.y. Hamina VeVen yleisurheilun kilpa- ja harrastetoiminnan kehittämishanke   4 000€

- Seurojen elinvoiman kannalta on hyvä, että lasten ja nuorten ääntä kuunnellaan ja seurat kehittävät toimintaansa myös siten, mitä harrastajat itse odottavat ja haluavat toiminnalta.
Seuratukea pyritään jakamaan vuosittain mahdollisimman monelle eri seuralle. Tämän vuoden myönnöissä on uusia avustuksen saajia 85. Myöntöjä harkitessa kiinnitetään huomiota siihen, miten hakija on saanut valtionavustusta edellisinä vuosina ja kuinka paljon yhteensä eri vuosina. 

Hankkeiden keskinäisessä arvioinnissa on pyritty suosimaan seurojen yhteishankkeita, koska tällöin avustuksen piiriin pääsee useampi seura. Hankkeiden vaikuttavuutta arvioidaan suhteessa seuran toimintaympäristöön. Vaikuttavuus on suurempaa, jos seuran kehittämishanke on ns. alueellista eli toimintaa kehitetään yli kuntarajojen.


Kymenlaakson määrää KymLin toiminnanjohtaja Tommi Lehtinen pitää tukea oikeudenmukaisena. ”Potti viime vuonna jopa kaksinkertaistui aiemmasta vuodesta ja nyt pysyttiin lähes samassa.” Ja jatkaa ”Seurojemme toiminnat ovat kehittyneet monipuolisesti ja tänä vuonna mm. seurayhteistyö mukavasti lisääntynyt hakijoilla.”