#LiikettäKymenlaaksoon haaste

24.2.2023

Tommi Lehtinen laskee kyykyssä kohti hyppyrimäen keulaa kypärä päässä. Taustalla omakotitalo pihavaloissa sekä puuliiteri

Yrittäjät ja liikunnan vaikuttajat haastavat perheet liikkeelle Kymenlaaksossa

Huonokuntoisten alle 40-vuotiaiden miesten osuus oli oletettua suurempi kymmenen vuotta sitten verrattuna 20 vuoden takaisiin kestävyyskunnon viitearvoihin. Sen jälkeen on mm. varusmiesten kestävyyskyky heikentynyt entisestään. Vuoden 2021 varusmiesten kestävyyskunto oli mittaushistorian toiseksi huonoin ja palveluksen aloittavien nuorten miesten fyysinen toimintakyky oli jatkanut laskuaan COVID19 -aikana. Kestävyyskunto on hyvä indikaattori ennakoimaan väestön terveyttä, koska sen ja terveyden väliset yhteydet näyttävät jopa voimakkaammilta kuin fyysisen aktiivisuuden ja terveyden väliset yhteydet. Vuonna 2010 tehtyjen työikäisten kestävyyskuntomittausten perusteella ennustettiin vuonna 2020 heikossa kestävyyskunnossa olevien määräksi 9 % 50-64-vuotiaista miehistä ja 8 % saman ikäluokan naisista. Tänä keväänä saadaan uudet ennusteet työikäisten fyysisestä kunnosta. Koronapandemian ja etätyön lisääntymisen myötä tilanteen voi olettaa heikentyneen.

Tulokset antavat aiheen huolestua erityisesti nuorten työikäisten miesten kestävyyskunnosta sekä heidän terveydestään tulevaisuudessa. Myös naisilla trendi on samanlainen, mutta varusmiespalveluksen tyyppinen koko ikäluokan mittausjärjestelmä puuttuu.

Heikolla fyysisellä kunnolla on merkittäviä vaikutuksia mm. työkykyyn maanpuolustuskykyyn, ja sote-kustannusten nousuun.

Pelkästään Kymenlaaksossa vuotuinen liikkumattomuuden kustannus on vuosittain varovaisestikin arvioiden 94 miljoonaa euroa! *(UKK instituutti tutkimus).  

Huomioithan sanamuodon liikkuminen. Se on laaja käsite, johon menee mm. arki- ja hyötyliikunta. Eli puhdas fyysinen aktiivisuus katsotaan liikkumiseksi.

Yleisliikunnan merkitys tulee entisestään kasvamaan, huomioiden sen merkitys työssäkäyvien fyysiselle jaksamiselle ja työhyvinvoinnille. Päivittäinen puuhastelu ja yleisliikunta voisivat olla merkittävässä asemassa ennalta ehkäisemään sairauspoissaoloja ja myöhempiä, tavanomaisempia kansansairauksia.

Vanhan japanilaisen sanonnan mukaan ”Kun näet lapsen – näet vanhemmat”. Suomalainen sanonta taas on ”Leikki on lasten liikuntaa”.

Siksi me liikunnan taustavaikuttajat Kymenlaakson Liikunta, Liikkuvat-kokonaisuus ja Kouvolan kaupungin liikuntapalvelut sekä Kymen Yrittäjät haluamme haastaa nyt erityisesti hiihtolomalla, mutta myös sen jälkeenkin kaikki perheet ja yksilöt ulos ovesta ja liikkeelle.

Olosuhteet innostavat erityisesti lapsia leikkimään. Lumi on luonnon oma liikuntaolosuhde, joten näin talvella voi omaan pihaankin kehittää oman liikunnan ihmemaan lumilinnoilla tai jopa omalla hyppyrimäellä. Kukin omalla tavallaan ja omaan taitotasoon sovittaen.

Liike ja leikki omassa pihassa voi näin talvella olla lumikinokseen tehty lumimaja tai vaikkapa itse tehty mäenlasku paikka pienellä hyppyrilläkin turvallisuuden huomioiden.  

Mallia oheisissa kuvissa näyttävät Kymen Yrittäjien puheenjohtaja Jari Liikkanen, Kymenlaakson Liikunnan toiminnanjohtaja Tommi Lehtinen sekä Liikkuvat-ohjelmien ohjelmajohtaja Antti Blom.

Lisää sinä itse liikettä omassa perhe- / pihapiirissä kekseliäällä liikunnan edistämisellä ja laita se sosiaaliseen mediaan tunnisteella #LiikettäKymenlaaksoon ja voit voittaa KPT Group Oy:n lahjoittamana  lumikolan, lumilapion tai petkeleen töitä helpottamaan jatkossa.


 Liikkeen, jaksamisen ja hyvinvoinnin puolesta


Kouvolassa 24.2.2023


Jari Liikkanen

Kymen Yrittäjät, puheenjohtaja


Kari Jääskeläinen

Kymen Yrittäjät, Aluejohtaja


Tommi Lehtinen

Kymenlaakson Liikunta, toiminnanjohtaja


Antti Blom

Liikkuvat-ohjelmat, ohjelmajohtaja


Teemu Mäkipaakkanen

Kouvolan kaupunki, liikuntapäällikkö

Jari Liikkanen, Tommi Lehtinen ja Antti Blom seisovat kasvot kameraan pienen pihaan tehdyn lumihyppyrin vierellä pienet minisukset, eli liparit jalassa
Antti Blom sinisessä asussaan laskee minisuksilla kyykyssä kohti hyppyrimäen keulaa kypärä päässä. Taustalla omakotitalo pihavaloissa sekä puuliiteri
Jari Liikkanen laskee kyykyssä kohti hyppyrimäen keulaa kypärä päässä ja sauvat kädessä. Taustalla omakotitalo pihavaloissa sekä puuliiteri