Kymenlaakson kunnat koolla Suomen mallista

17.9.2020

Kymenlaakson kunnat olivat Kymenlaakson Liikunnan kutsumana yhdessä koolla torstaina 17.9.2020 pohtimassa miten maakunnassa ja kunnissa rakennetaan lasten harrastamisen mallia. Malli tunnetaan myös nimellä Suomen malli.

Vaikka Kymenlaakson Liikunta toimii liikunnan saralla kokee se, että lasten ja nuorten hyvinvointi ja harrastaminen ovat laajan yhteistyön tekemisen asioita ja kutsuttuina olivat niin kuntien liikunta, koulu, nuoriso- kuin kulttuuritoimetkin KymLin toiminnanjohtaja Tommi Lehtinen toteaa. Paikalla oli jokaisesta maakunnan kunnasta edustaja paikalla tai verkkoyhteydellä. Myös jokaisesta toimialasta oli edustajia.

Suomen mallin valmistelutyöryhmä luovutti kesäkuussa esityksensä harrastamisen Suomen mallista tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle. Harrastamisen malli tarvitaan, jotta jokaiselle lapselle ja nuorelle saadaan mahdollisuus mielekkääseen harrastukseen helposti, koulupäivän yhteyteen.

Mallissa yhdistyvät lasten ja nuorten kuuleminen harrastustoiveista, olemassa olevien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen koordinoiminen sekä koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö. Harrastustoiminta koulupäivän yhteydessä mahdollistaa yhdenvertaisen harrastamisen mahdollisuuden ja antaa lapsille ja nuorille enemmän aikaa perheen, kavereiden ja koulutöiden parissa.

Torstain tilaisuudessa valmisteluryhmän jäsen – liikkuvakoulu ohjelma johtaja- Antti Blom toi ajankohtaisia terveisiä ja näkemyksiä. Blom painotti, että aiemminkin samankaltaiseen toimintaa on saatu rahoitusta, mutta nyt uutena painotuksena on kuntakoordinaatio. Aiemmin toimialojen välinen yhteistyön koordinaatio on jäänyt puuttumaan tai se on ollut sattumanvaraista. Tähän asti harrastamisen valtion avustukset ovat myös olleet usein toimialasidonnaisia.

Blom kertoi valtion lisätalousarviossa merkityn ensi vuodelle jo 10 miljoonaa rahoitusta kunnille pilotointiin ja myöhemmin vuosittain 2021 alkaen tulossa 14,5 miljoonaa hallitusohjelman mukaisesti. Pilottien haku aukeaa näillä näkymillä lokakuun lopussa / marraskuun alussa, mutta tarkentuu myöhemmin. Pilottiin valitaan 50 – 100 kuntaa.

Naantalin kaupungissa on vuodesta 2018 toteutettu omaa harrastamisen mallia. Siitä Kymenlaakson kuntia oli valaisemassa liikuntasihteeri Maija Puolakanaho sekä projektikoordinaattori Susanne Nummelin.

Naantalissa kaupunki rahoittaa itse toimintaa 60 000 eurolla ja sillä mm. puolipäiväinen koordinaattori pyörittää toimintaa. Mukana on monipuolisesti eri yhdistyksiä mm. toteuttamassa toimintaa. Toiminnan muotoina ollut mm. Liikuntakerhot jokaisella alakoululla – myös aamukerho, motocross, hevoskerhot – karvakamut, harrastuskerhot, sirkus, soveltava liikunta, tunneseikkailu ja  tiedekerho.

Toimintaa ohjaa mallikelpoisesti laaja ohjausryhmä, jossa kunnan sektorit monipuolisesti mukana järjestöjä unohtamatta. Myös alusta alkaen toiminnan koordinointi on ollut selkeä ja vastuutettu.

Paikalla olleiden ajatusten mukaan kaikki maakunnan kunnat ovat lähdössä asiaa valmistelemaan eteenpäin. Kymenlaakson Liikunta on lupautunut olemaan kuntien valmisteluissa mukana ja tuoda malleja valtakunnasta valmisteluun sekä esim. laajaa kerho-ohjaaja koulutustaan lisäämään toiminnan laatua. ”Olemme valmiita kehittämän esim. Naantalin mallia ohjaajapankin rakentamisesta ja kehittämään koulutusta edelleen” toteaa KymLin lasten ja nuorten elämäntavan koordinaattori Petteri Mäkelä.

Kiitos alustajille sekä osallistujille aktiivisesta osallistumisesta!

Lisätiedot tilaisuudesta:

Tommi Lehtinen

Kymenlaakson Liikunta

toiminnanjohtaja

040 5826 706

tommi.lehtinen(a)kymli.fi

KUVA: Liikkuva koulu ohjelmajohtaja Antti Blom 17.9.2020 tilaisuudessa puhumassa.

Liitteissä sivun alaosassa päivän esitykset

Harrastamisen malli tiiviistettynä

  • Mallin tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa harrastus koulupäivän yhteydessä.
  • Avainasemassa on lasten, nuorten, perheiden ja yhteisöjen osallistaminen. Pääpaino on lasten ja nuorten kuulemisessa, jotta harrastustarjonta saadaan vastaamaan heidän toiveitaan.
  • Harrastustoimintaa toteutetaan kuntien, koulujen ja harrastustoimintaa järjestävien tahojen tiiviillä yhteistyöllä. Valtakunnallinen kattavuus edellyttää koordinaatiovastuuta kunta- ja aluetasolla.
  • Mallin toteutuksessa on tarkoitus hyödyntää jo olemassa olevia ja hyväksi todettuja harrastuskäytäntöjä ja toimintatapoja. Opetus- ja kulttuuriministeriö huolehtisi yhteisen tietopankin luomisesta, johon sisällytetään muuan muassa tieto hyvistä käytännöistä ja tukimuodoista.
  • Suomalaisen harrastamisen mallin rakentamisesta linjattiin hallitusohjelmassa.
  • Toteutukseen olisi työryhmän ehdotuksen mukaan käytettävissä v. 2020 5 milj. (tarkentunut lisätalousarviossa 10 milj.) €, v. 2021 eteenpäin 14,5 milj. €/vuosi. Tämän lisäksi on tarkoitus säilyttää erillisenä nykymuotoinen koulujen kerhotoiminta, johon on vuonna 2020 varattu 2,8 milj. €.
  • Rahoitusta voisivat saada kunnat yksin tai yhdessä.