Kuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyy tänään

26.5.2021

Kuvassa kuntavaalien logo, jossa neljä piirrettyä kasvoa isoilla aurinkolaseilla, joissa taajama liikennemerkin kuva

Kunnat ovat merkittäviä liikuttajia ja liikunnan mahdollistajia. Kunnat ovat perheiden jälkeen liikunnan suurin rahoittaja. Olennaista on nyt saada liikunta- ja urheilumyönteisiä ehdokkaita valtuustoihin ajamaan asioitamme. Muuten asiamme eivät etene päätöksiin. Käythän vaikuttamassa ja käyt äänestämässä. Liikunnan myönteisiä ehdokkaita löytyy mm. sosiaalisesta mediasta #liikuntaehdokas tunnisteella.

Urheiluseurat tulee tunnistaa kuntien strategisina kumppaneina. Urheiluseurat työllistävät Kymenlaaksossa välittömästi yli sata työntekijää. Välittömät työllistämisvaikutukset ovat vielä paljon isommat. Esimerkiksi bussiyhtiöt jne. hyötyvät. Seurat tuovat kuntiin tätä kautta elinvoimaa paneeleissakin puhuttuihin työpaikkoihin. Osataanko näitä aitoja suoria ja välilisiä työpaikkoja arvostaa?

Vapaa-ajan harrasteet ja tapahtumat lisäävät vetovoimaisuutta / tuovat muuttajia alueelle heti työpaikkojen jälkeen toiseksi tärkeimpänä asiana. Sitä liikunta- ja urheiluseurat sekä kulttuuri tapahtumat tekevät merkittävästi.

Kymenlaaksolaiset seurat tekevät laskennallisesti vapaaehtoistyötä vuodessa 44 miljoonalla eurolla vuodessa Kymenlaaksossa. Laskua ne eivät ole lähettämässä, mutta havainnollistaa merkityksen suuruutta.

Kuntien tulee tukea urheiluseuroja toiminta-, kohde- ja tapahtuma-avustuksin. Pääasiassa vapaaehtoispohjalta toimivien seurojen lasten ja aikuisten harrastetoiminnan sekä tapahtumien osalta maksut ja taksat tulee olla vähintään subventoituja. 
Harjoitusvuorojen ja -tilojen jaossa seuroja tulee kuulla käyttäjinä sekä huomioida toiminnallisesti ja ajallisesti erilaisten lajien erityispiirteet ja tarpeet.

Usein unohtuu miten seurat tekevät laajaa ympäristö-, suvaitsevaisuus-, tasa-arvo- ja kasvatustyötä, josta toimivana malliesimerkkinä esim. Kouvolan seurojen päihteiden vastainen #menestynuuskatta yhteistyö. Tämäkin tuo pitkällä aikajaksolla säästöjä ja hyvinvointia lisää.

Liikunta- ja urheilu tulee huomioida kuntien markkinointiviestinnässä keskeisinä vetovoima- ja viihtyvyystekijöinä. Urheiluseurat ja tapahtumat tulee nähdä kuntien strategisina kumppaneina. Vapaa-ajan harrasteet ja tapahtumat lisäävät vetovoimaisuutta / tuovat muuttajia alueelle heti työpaikkojen jälkeen toiseksi tärkeimpänä asiana. Sitä liikunta- ja urheiluseurat tekevät merkittävästi.


Liikunta ja liikkuminen tulee nähdä laajana kokonaisuutena myös seuratoiminnan ulkopuolella. Esim. kuntien lakisääteisiin tehtäviin kuuluvan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteena on 1) lisätä kuntalaisten hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä, 2) ehkäistä sairauksia ja syrjäytymistä ja 3) vahvistaa osallisuutta (thl.fi). Liikunta on keskeinen ratkaisu näihin kaikkiin ja sen asemaa kuntien hyvinvointityössä tulee vahvistaa. Pelkästään Kymenlaaksossa vuotuinen liikkumattomuuden kustannus on vuosittain varovaisestikin arvioiden 94 miljoonaa euroa! *(UKK instituutti tutkimus).

Tiesithän, että kuntavaalien ennakkoäänestysaikana 26.5.-8.6. voit äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa - myös muualla kuin kotikunnassasi. Ennakkoäänestyspaikat: https://tulospalvelu.vaalit.fi/KV-2021/fi/aanestyspaikat.html . Linkki ohjaa oikeusministeriön kuntavaali sivustolle.

Olethan aktiivinen ja vaikutat!