Kansallinen toimintakykyohjelma tulevan hallitusohjelman kärkihankkeeksi

24.3.2023

Kansallinen toimintakykyohjelma tulevan hallitusohjelman kärkihankkeeksi – liikuntajärjestöt ehdottavat 200 miljoonan euron investointia

Liikuntajärjestöt vaativat tulevalta hallitukselta johtajuutta, tekoja ja investointeja, jotta tikittävä liikuntapommi saadaan purettua. Suomen Olympiakomitea, Finlands Svenska Idrott, Liikunnan Aluejärjestöt ja Suomen Työväen Urheiluliitto esittävät tulevan hallitusohjelman kärkihankkeeksi poikkihallinnollista toimintakykyohjelmaa, jolla puututaan liian vähäiseen liikkumiseen kaikkien ministeriöiden toimesta. Ohjelman toteuttamiseksi liikuntajärjestöt esittävät yhteensä 200 miljoonan euron vuosittaisia lisäinvestointeja. Liikkumattomuus ja paikallaanolo aiheuttavat yhteiskunnalle yli 4,7 miljardin euron kustannukset vuosittain.

– Ilman toimintakykyä ei ole tulevaisuutta. Liikkumattomuus uhkaa suomalaisten työ- ja toimintakykyä sekä fyysistä ja henkistä kriisinkestävyyttä. Liikkumattomuuskriisi murentaa sote-järjestelmän kantokyvyn ja koko hyvinvointiyhteiskuntamme perustan. Siksi suomalaisten toimintakyvyn ja fyysisen aktiivisuuden lisääminen on asetettava tulevan hallitusohjelman kärkihankkeeksi, jyrähtävät Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto, Finlands Svenska Idrottin pääsihteeri Henrika Backlund, Liikunnan Aluejärjestöjen aluejohtajakollegion puheenjohtaja Aino-Maija Sirén ja Työväen Urheiluliiton pääsihteeri Riku Tapio.

Toimintakykyohjelmalla tulee olla valtioneuvostotasoinen johto ja poikkihallinnollinen ohjausmandaatti. Kansallista toimintakykyohjelmaa esitti tällä viikolla myös kulttuurin ja liikunnan hyvinvointivaikutuksia selvittänyt työryhmä.

– Suomi tarvitsee ryhtiliikkeen liikkumattomuuden ratkaisemiseksi. Kuntien liikuntapalveluiden, koulujen, liikunta-alan yritysten ja urheiluseurojen lisäksi liikkumattomuutta tulee ratkoa mm. työpaikoilla, terveyskeskuksissa, kutsunnoissa, laitosasumisessa, kaavoituksessa ja TE-toimistoissa. Jotta kriisi voidaan pysäyttää, meidän tulee toimia yhteiseen suuntaan vaikuttavasti ja poikkihallinnollisesti, painottavat järjestöt.

 

Tutustu tästä toimintakykyohjelmaan ja tarvittaviin investointeihin


Lisätietoja:

Taina Susiluoto, Olympiakomitean toimitusjohtaja, 
taina.susiluoto(a)olympiakomitea.fi, 0503319832

Henrika Backlund, Finlands Svenska Idrottin pääsihteeri, 
henrika.backlund(a)idrott.fi, 0406633269

Aino-Maija Sirén, Liikunnan Aluejärjestöjen aluejohtajakollegion puheenjohtaja, 
aino-maija.siren(a)plu.fi 0400268761

Riku Tapio, Työväen Urheiluliiton pääsihteeri
riku.tapio(a)tul.fi, 0503405550