Alueiden kesäleirit liikuttavat tuhansia lapsia

24.6.2024

Liikunnan aluejärjestöjen liikuntaleirit ovat vuosikymmeniä liikuttaneet lapsia eri puolilla Suomea. Tarjolla on monipuolisen liikunnan leirejä, lajileirejä, päiväleirejä, yöleirejä, kivaa tekemistä, uusia kavereita ja ennen kaikkea rentoa kesälomafiilistä.

 

Jokaisen alueen leiri on muotoutunut omanlaisekseen ja kokoiseksi. Monipuolisen liikunnan leireillä lapset ja nuoret pääsevät kokeilemaan leiripäivien kuluessa erilaisia liikuntamuotoja ja muita kesäpuuhia. Osallistujilta ei odoteta lajitaitoja, vaan puhdasta innostusta kokeilla kaikkea uutta. Osa alueista järjestetään myös lajileirejä, joilla päivittäin puuhaillaan enemmän yhden lajin tai lajiryhmän parissa, unohtamatta kuitenkaan muuta liikkumista ja yhteistä tekemistä.

 

Suuri osa leireistä toteutetaan heti alkukesästä koulujen päätyttyä ja vanhempien ollessa vielä töissä.

Kesän 2024 aikana Liikunnan aluejärjestöt järjestävät 12 liikuntaleiriä, joilla liikkuu runsaat 2300 lasta ja nuorta. Leirit tarjoavan yli 500:lle nuorelle kesätöitä leiriohjaajina sekä muissa avustavissa tehtävissä.

 

KymLin Sporttiaction 30 -vuotis juhlaleiri

Oma Sporttiaction kesäleirimme järjestettiin 3.-7.6.2024. Leiri oli kolmaskymmenes peräkkäinen kesäleiri. Leiriperinne ei katkennut edes koronavuosina.

Alakouluikäisille suunnattu monipuolinen matalankynnyksen leiri oli täynnä iloa, onnistumisia, yhdessä tekemistä ja tietysti liikettä.

Leirillä päästä kokeilemaan mm. sports chanbaraa, kuplafutista, parkouria, cheerleadingia, vesipalloa, skoottausta, kaupunkisotaa, kamppailulajeja jne. Myös rauhallisempaa tekemistä oli tarjolla mm. teatteria, joogaa, luontoseikkailua, uintia, graffiti-maalausta ja golfia.

Leirille osallistui n. 230 lasta. Vuosikymmenten aikana leirille on osallistunut n. 7500 lasta.

 

Juhlavuoden kunniaksi lapsille oli juhladiscoa ja juhlatarjoiluja. Lisäksi tilaisuuteen oli kutsuttu aiempien leirien leirinjohtajia ja eri yhteistyökumppaneita vuosikymmenten varrelta. Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö tuki juhlavuoden tapahtumia.

Leirillä kertyy monenlaisia kokemuksia

Leirit ovat paljon muutakin kuin liikkumista. Moni tulee leirille tutun kaverin kanssa ja lähtee kotiin mukanaan useampi uusi kaverisuhde. Leiriltä matkaa tarttuu monia uusia taitoja ja saattaapa joku innostua lajikokeilusta mukaan seurojen toimintaan tai oman kunnan järjestämään HSM-kerhotoimintaan koulujen syksyllä taas jatkuessa.

 

Kokeillessaan uusia liikuntamuotoja kivojen kavereiden kanssa moni leiriläinen ylittää itsensä ja toteaa, että hienostihan tämä tekeminen sujuu, vaikka etukäteen vähän jännitti. Toiselle yöpyminen ilman vanhempia voi tapahtua ensimmäisen kerran juuri leirillä, toinen taas ei aiemmin ole nukkunut yötään teltassa.

 

Nuorille ohjaajanaluille ja kokeneemmillekin leirit tarjoavat loistavan mahdollisuuden saada koulutusta ja kokemusta lapsiryhmien ohjaamisesta. Ohjaaminen ei rajoitu pelkästään liikuntaan, vaan porukalla kuljetaan läpi päivän ja osalla leireistä yönkin. Monenlaista ehtii tapahtua päivien aikana.

 

Kesän leirille voivat pienimmät tai aremmat lapset osallistua myös yhdessä tutun aikuisen kanssa. Näillä perheleireillä tehdään samoja kivoja juttuja kuin muillakin leireillä. Aikuisetkin saavat heittäytyä lasten mukana leiripuuhiin ja haastaa itseään uusillakin liikuntamuodoilla.

 

Liikunnan aluejärjestöt mukana Leikitään Pikku Kakkosta -kesäkiertueella

Liikunnan aluejärjestöt liikuttavat ja leikittävät perheitä tänä kesänä myös Leikitään Pikku Kakkosta -kiertueella kuudella paikkakunnalla. Mannerheimin Lastensuojeluliitto on kutsunut Pikku Kakkosen kylään Savonlinnaan (29.6.), Mikkeliin (30.6.), Sotkamoon (2.7.), Suomussalmelle (3.7.), Pietarsaareen (5.7.) ja Seinäjoelle (6.7.). Paikallistoimijat järjestävät tapahtumiin monipuolista tekemistä ja alueiden liikunnallisilla toimintapisteillä touhutaan yhdessä Jekku-jänön kanssa.

 

 

Liikunnan aluejärjestöt toimivat viidentoista aluejärjestön voimin eri puolella Suomea. Järjestöjen perustehtävänä on suomalaisten hyvinvoinnin edistäminen liikunnan ja urheilun avulla. Lisäksi tehtävänä on liikuntakulttuurin elinvoimaisuuden ja monipuolisuuden varmistaminen - erityisesti paikallisella tasolla.