Ari Pietarinen jatkaa KymLin puheenjohtajana

30.11.2023

Kymenlaakson Liikunta ry:n (KymLi) syyskokous pidettiin Kouvolassa 30.11.2023.

Kokouksen puheenjohtajana toimi Markku Seppä Haminasta.

 

Hallituksen jäseniä valittaessa oli käytössä jälleen kevätkokouksen asettama ehdollepanotoimikunta.

 

Toimikunta esitti puheenjohtajaksi Ari Pietarista jatkamaan. Pietarinen jatkaa puheenjohtajana ilman vastaehdokkaita. Pietarinen on toiminut puheenjohtajana vuodesta 2015.

 

Toimikunta esitti hallituksessa Teemu Mäkipaakkasta (Kouvola) jatkamaan sekä uutena jäsenenä Kirsi Forsell (Hamina). Erovuoroinen Nina Tasa (Hamina) ei ollut enää käytettävissä. Ehdotus hyväksyttiin ilman vastaehdokkaita.

 

Ilman erovuoroisuutta jatkavat hallituksen jäsenet Mia Holmberg (Kotka), Timo Lehmusmetsä (Kouvola), Santtu Pärssinen (Hamina) sekä Jenni Reiman (Kouvola). Hallitus valitsee vuoden ensimmäisessä kokouksessa keskuudestaan varapuheenjohtajan.

Puheenjohtaja Ari Pietarinen avauspuheessaan totesi, että valtiontalouden säästötoimet kohdistuvat myös liikuntaan ja urheiluun. Ensi vuotta ei vielä pahemmin, mutta jo seuraavana vuotta 2025. Liikuntaväen tulee edelleen korostaa liikunnan terveysvaikutuksia, vaikka tuntuu että tästä on puhuttu jo kauan. Asia korostuu entisestään kun seuraa kuntien ja kaupunkien säästötavoitteita. Nämä ja valtion säästöt ovat ymmärrettäviä, mutta mahdollisesti aiheutetut terveysvaikutukset ovat merkittäviä. Kymenlaakson Liikunta on laatinut tämän vuoden aikana strategiaansa. Toivon, että jäsenseurat ja yhteistyötahot antavat palautetta, jotta saada ajan tasalla olevat linjaukset hyväksyttäviksi ensi vuoden puolella.

 

Vuoden toimintasuunnitelmassa toteutetaan liikunnan aluejärjestöjen ja Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tulosohjaus kriteerejä. Näistä merkittävimpiä ovat: Liikkuvat -ohjelmat kokonaisuus, harrasteliikunta, seuratoiminta, kuntayhteistyö sekä vaikuttaminen.

Kokonaisuudessaan ja laajasti toiminnot vastaavat myös valtioneuvoston aiemmin antaman liikuntapoliittisen selonteon sekä hallitusohjelman esityksiin kansalaisten fyysisen aktiivisuuden merkittävään lisäämiseen kaikissa ikä- ja väestöryhmissä.

 

Maakunnan omista tarpeista valinnoiksi nousevat KymLin oman strategian tekeminen, terveysliikuntastrategian jalkauttamisen jatkaminen ja hyvinvointialue yhteistyö, koulutustoiminnan tehostaminen sekä vaikuttamistyö. Yhtenä vaikuttamistyön kärkenä on Kunnossa Kassulle toiminnan valtakunnallistaminen. Etelä-Kymenlaakson ja Kouvolan urheiluakatemioiden elinvoimaisuuden lisääminen ovat KymLin työssä painopisteenä huippu-urheilussa.

 

KymLi aloittaa toimintansa 26. vuoden maakunnallisesta tarpeesta nousevan vakiintuneen toiminnan jatkamista. KymLi jatkaa myös monipuolista hanketoimintaa omana toimintanaan tai kumppanina. Hankkeina toteutetaan mm. Kunnossa Kassulle hankkeen kakkosvaihetta kehittämään varusmiespalvelukseen menevien kuntoa sekä ohjaaja -hanketta, jolla pyritään saamaan yläkouluikäisiä innostettua ja koulutettua lähtemään mukaan ohjaamistyön polulle.