Jäsenseuroille|Työhuone

Haaste ennaltaehkäisevän työn puolesta

13.4.2018

Tule mukaan pyöräilemään kesäkuussa ja ole mukana tuomassa ennaltaehkäisevää työtä näkyviin.

 

Syksyllä 2017 meillä tuli Kymenlaakson uuden soten valmisteluissa hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen työryhmässä (HyTe) esiin, että taiteen edustajat ovat hakemassa sairaanhoitopiiriämme Careaa hakijaksi kulttuurisote -hankkeelle. Mitään ajattelematta tokaisin ”Jos saatte Carean tähän hakijaksi, niin pyöräilen ensi kesänä Kuopioon.”

Itse ja taustajärjestöni Kymenlaakson Liikunta (KymLi) olemme olleet hieman voimattomia ja pettyneitäkin vuosien varrella Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymään (Carea) ennaltaehkäisevän työn puutteesta ja siksi tämä huudahdus.

Se miksi tämän tokaisun tein ei ollut millään tapaa taidetta vastaan, vaan pitkäaikainen turhautuminen Carean katteettomiin lupauksiin mm. osallistumisesta Kymenlaakson terveyttä edistävän liikunnan asiantuntija työryhmään. Lisäksi olisimme toivoneet mm. aktiivisempaa otetta lakisääteisen velvoitteen hoitamisessa terveyden edistämisessä vain sairauksien hoidon sijaan.

Itse haluan olla sanojeni mittainen. Nyt kun Carea onneksi lähti hankkeeseen mukaan, on aika lunastaa lupaus! Pyörämatka toteutetaan Kouvolasta Kuopioon 11.6–13.6.2018. Matka taitetaan kolmessa etapissa. Etapit ovat Kouvola – Mikkeli / Mikkeli – Pieksämäki / Pieksämäki – Kuopio.

Matkan suurin tarkoitus on saada erilailla laaja ennaltaehkäisevän työn merkitys näkyviin ja huomioiduksi nyt viimeisteltävissä olevissa maakunta- ja sote uudistuksissa. Hyvinvointi kuuluu kaikille ja sitä tulee voimakkaasti nostaa esiin sekä toimimaan jo ennaltaehkäisevästi. Siihen ei vaikuta vain liikunta yksin vaan siihen kuuluvat vahvasti myös mm. taide, ravinto sekä uni. On olennaisen tärkeää saada mm. koko elintapaneuvonnan palveluketju kuntoon maakunnassamme! Valmisteluissa on paljon hyviä kirjauksia, mutta tämä koko tempaus tiivistyy siihen ajatukseen, että nämä kirjaukset tulevat myös lopullisiin asiakirjoihin ja siirtyvät käytäntöön!

Asia uutisoidaan Kouvolan Sanomissa ja Kymen Sanomissa 13.4.2018. Matkaan valmistautumista tullaan myös pohjustamaan erilaisilla ennaltaehkäisevän työn artikkeleilla ennen matkaa ja sen aikana. TÄSTÄ KOUVOLAN SANOMIEN JUTTUUN  

Alustavien keskustelujen jälkeen matkaan asiaa esiin nostamaan ja tukemaan on jo ilmoittautunut useita erilaisia yhteisöjen edustajia esim. taiteesta ja sote järjestöistä, MLL piiristä, liikkuvakoulu ohjelmasta, Kymen Sanomista, Careasta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sekä yksittäisiä henkilöitä.

Haastan /-mme nyt sinut / taustayhteisösi olemaan mukana polkemassa kanssamme hyvän asian puolesta! Mukana voi olla vain yhdellä etapilla tai koko matkalla. Tarkemmat aikataulut ja matkavauhti yms. tarkentuvat myöhemmin. Toivon mukaan ilmoittautumisia allekirjoittaneelle mahdollisimman pian, jotta voimme suunnitella huoltoauton kokoa käytännön asioita yms.

Käytämme matkasta sosiaalisessa mediassa aihetunnisteita / hashtage #sotekymenlaakso & #roadtokuopio

Matkan kumppaneina ovat Helkama pyörät, Urheilu Jokinen, LänsiAuto sekä P&T Kuusankoski kuntoklubi.

P&T tarjoaa kaikille #roadtokuopio tunnisteella aloituskuukauden puoleen hintaan. Kysy mukaan ilmoittautuneille vielä lisäetu!

 

TERVETULOA MUKAAN! Haaste on myös vapaasti jaettavissa eteenpäin!

 

Tommi

 

Tommi Lehtinen

Kymenlaakson Liikunta ry

toiminnanjohtaja

040 5826 706

tommi.lehtinen(a)kymli.fi

@LehtTo