Menesty päihteittä

SIVUA PÄIVITETÄÄN JA VAJAATA TEKSTIÄ!Urheiluseurat ovat merkittävässä roolissa lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja terveellisen kasvun turvaajina. Etenkin junioriurheilussa tulee päihteettömyyden edistäminen ottaa huomioon treenaamisen, levon, ravinnon ja muun rinnalla. Esimerkillä ja yhteisöllä on valtava voima nuoren tehdessä valintoja. Kouvolassa on toteutettu vuodesta 2019 asti Menesty nuuskatta -yhteistyötä, joka on tuottanut seuroille mm. koulutusmateriaalia ja neuvoja asian käsittelemiseksi joukkueissa.

Kouvolassa alettiin keskustella nuuskan käyttöön puuttumisesta ja nuuskan käytön vähentämisestä joukkueurheilun toimintaympäristössä syksyllä 2018. Tammikuussa 2019 asiat alkoivat loksahdella kohdalleen kuuden seuran (KooKoo, Kouvot, Kouvolan Pallonlyöjät, PoKLi,  Sudet Salibandy ja Sudet Jalkapallo ), kaupungin eri toimijoiden (ehkäisevä päihdetyö, nuorisopalvelut, liikuntapalvelut) ja järjestöjen (Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry  sekä Kymenlaakson Liikunta ry kokoontuessa asian äärelle. Yhdessä todettiin, että nuuskan käyttöön puuttuminen on tehokkaampaa ja vaikuttavampaa, kun se tehdään yhdensuuntaisin ja samanaikaisin toimenpitein. Myöhemmin mukaan saatiin myös juniorijalkapalloa luotsaava Kouvolan Jalkapallo KJP.

Päälinjauksena haluttiin pitää nuuskattomuuden positiivisuus, joka kääntyi lopulta muotoon Menesty nuuskatta. Kohderyhmäksi valittiin mukana olevista seuroista 12 – 18 -vuotiaiden joukkueet, niin niissä pelaavat juniorit kuin heidän parissaan toimivat aikuisetkin. Toiminnassa haluttiin perustella kaikille osapuolille, mikä on nuuskan käytön merkitys urheilijalle ja miksi nuuskan käyttöön puututaan.

Keväällä 2019 tehtiin juniorijoukkueille kysely (N=271) (Liitteenä sivun alaosassa). Kesän 2019 aikana tuotettiin OP Kymenlaakson 3000 euron avustuksen tuella Menesty nuuskatta -lyhytvideo, joka julkaistiin tubettaja Herbalistin tähdittämässä Menesty nuuskatta -illassa elokuun lopulla. Kampanjasta on käytetty sosiaalisessa mediassa tunnistetta #menestynuuskatta .

Syyskuussa luotiin yhdessä urheiluseurojen kanssa päihdelinjaukset kouvolalaiseen joukkueurheiluun, ja ne esiteltiin kaupungin seurafoorumissa muillekin seuroille joulukuussa 2019. Aineistot ovat kaikkien vapaassa käytössä ja jopa toivotaan mahdollisimman laajaa käyttöä. Tarkoitus on saada yhteiset päihdelinjaukset käyttöön koko kaupungin junioriurheilussa ja myöhemmin myös koko Kymenlaaksossa.

Kysely uusitaan syksyllä 2020, jolloin saadaan käyttöön seurantatietoa nuuskan näkymisestä urheilun toimintaympäristössä Kouvolassa. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:n terveydenhoitajaopiskelijat tekevät yhteistyöhön liittyen opinnäytetöitä. 

Mikäli halut(te) tukea omaan seuraanne päihteettömyyden linjauksiin teille lisätietoja antaa EHYT ry Heli Vaija 044 510 0228  tai heli.vaija(a)ehyt.fi