Jäsenseuroille|Työhuone

Kilpailumanipulaatio koulutus 3.12,2018

2.11.2018

Kilpailumanipulaatio uhkaa urheilun ydintä: sen arvoja ja koskemattomuutta. Millaista manipulaatiota on ja miten siihen tulisi varautua / sitä estää? Siitä järjestämme maksuttoman koulutuksen, jonka vetää SUEK:n tutkimuspäällikkö Jouko Ikonen

Kilpailumanipulaatio koulutus

Aika: maanantai 3.12.2018 klo 17.30 – 19.00

Paikka: Kouvolatalo (varuskuntakatu 11) Honkasali

 

Kilpailumanipulaatio

Kilpailumanipulaatio tarkoittaa vaikuttamista kilpailun tai ottelun kulkuun tai lopputulokseen. Vaikuttaminen on tarkoituksellista tai vääristävää, ja tavoitteena on saada kohtuuttomasti hyötyä itselle tai muille.

Kilpailumanipulaatiossa on usein kyse rahasta. Manipuloijat voivat ryhtyä toimeen kilpailullisen menestyksen, vedonlyönnin tai rahanpesun takia.

Kilpailumanipulaatio uhkaa urheilua ja kytkeytyy rikollisuuteen

Kilpailumanipulaatio uhkaa urheilun ydintä: sen arvoja ja koskemattomuutta. Manipulaatio on erityinen uhka tietyille urheilulajeille. Jos laji leimautuu korruptiolle alttiiksi, luottamus sen puhtauteen ja eettisiin arvoihin kärsii. Kilpailumanipulaation luoma varjo voi vaarantaa jopa seurojen olemassaoloa ja toimintaa, koska sponsorit ja muut sidosryhmät eivät halua vaarantaa omaa mainettaan mahdollisen väärinkäytöksen pelossa.

Kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus hyödyntää maailmanlaajuisesti kilpailumanipulaatiota. Manipulaatioon osallistuvat rikolliset ja rikollisryhmät muodostavat laajan verkoston ja käyttävät tehokkaasti hyväkseen eri maiden erilaista ja jopa keskenään ristiriitaista lainsäädäntöä. Rikollinen toiminta on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista.

Ottelun aikana lyötävässä niin sanotussa live-vedossa on usein mahdollista lyödä vetoa esimerkiksi sellaisista pelin lopputuloksen kannalta varsin vähäpätöisistä asioista, kuten kuka pelaaja saa ottelun ensimmäisen keltaisen kortin, saako joukkue ottelun tietyllä aikavälillä sivurajaheiton tai montako sivurajaheittoa ottelussa kerkeää yhteensä tulla. Tällaisissa vedoissaei periaatteessa tarvitse lahjoa kuin yksi pelaaja. Pelaajan tarvitsee vain toimittaa pallo sivurajan yli, jolloin tuomari antaa vastustajalle sivurajaheiton.

 

Koulutus, tietoisuuden lisääminen ja valvonta ratkaisuina

Urheilun kielteisiin lieveilmiöihin voidaan vaikuttaa. Kun urheilulajeissa panostetaan koulutukseen, tietoisuuden lisäämiseen ja valvontaan, korruptiosta tulee nykyistä tunnistettavampi ja helpommin huomattavissa oleva ilmiö. Näin se voidaan torjua tehokkaimmin.

Kilpailumanipulaation vastainen työ on tärkeä osa Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n toimintaa.

Sen tutkimuspäällikkö Jouko Ikonen avaa tätä aihetta Kymenlaakson seuratoimijoille ja urheilijoille tässä maksuttomassa koulutuksessa.

Koulutus on maksuton. Saliin mahtuu 70 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

 

Ilmoittautumiset 29.11.2018 mennessä  TÄSTÄ

 

(Koulutuksen lisätiedot KymLissä: Tommi Lehtinen p. 040 5826 706 tommi.lehtinen(a)kymli.fi )