Jäsenseuroille|Työhuone

Olli Rausteen vinkkejä lasten ja nuorten urheilun oikeussääntöihin

3.10.2018

Juristi Olli Rausteen luennoi eilen Kotkassa lasten ja nuorten urheilun oikeussäännöistä osana #KymLi20 juhlaviikkoa.

Kun otat lapselle kännykkäliittymän 10 € / kk, saat sivukaupalla sopimusehtoja.  Kun viet lapsen urheiluseuratoimintaan ja maksat 50 – 500 € / kk sovitaan asia usein maksimissaan parilla sähköpostilla.

Olli kannusti tekemään vaikka malleista joukkueen sopimusehdot, jotta saadaan selville mm. miten joukkueesta voidaan erota ja saako maksuista takaisin rahaa jos on pitkään loukkaantuneena. Lähtökohtaisesti, koska mm. sarjailmoittautumiset maksavat ja budjetit tehdään niin junioreiden sopimus kestää koko sarjakauden.

Joukkueen (harjoitusryhmien) budjetit tulee laatia huolella ja kesken kauden ei voida vanhemmilta ruveta perimään lisää maksuja kuin ilmoitettu, koska sopimus kaudesta on jo syntynyt. Yhteisesti toki voidaan asioita muuttaa, muttei yksipuolisesti.

Harjoitusaikoja ja –paikkojakaan ei voida muuttaa kesken kauden olennaisesti sopimuksen syntymisen jälkeen (kauden alku). Tämä, koska mm. perheiden aikataulut lukitaan viikkorytmin mukaisesti. Olli kysyi antaisitko itse kansalaisopiston muuttaa oman tiistai-illan Espanjan kurssisi toiselle puolelle kaupunkia perjantai-illalle vain ilmoituksella?

Lapsella ei ole velvoitteita osallistua ryhmän/joukkueen toimintaan, ellei erikseen niin sovita. Vanhemmat ostavat vain oikeuden olla mukana toiminnassa.

Joukkueesta toiseen pysyvä vaihtaminen vaatii muidenkin hyväksynnän, jottei toinen joukkue jää pulaan.

Kilpajoukkueissa peluutus ei lähtökohtaisesti ole tarve olla tasaista, koska pelataan voitosta. Tämä vanhempien tulee ymmärtää ilman erillistä ilmoitusta.

Joukkueen säännöissä ei saa rajoittaa lapsen toimintavapautta enempää kuin on välttämätöntä. Esimerkiksi 2 tuntia ennen ottelua / kilpailua on vielä ok kieltää kännykän käyttö keskittymisen takaamiseksi, mutta esimerkiksi koko turnauspäivä 6 tuntia menee jo perustuslain vastaiseksi yksityisyyden rajan yli.

Vanhempainkokous on joukkueen ylin päättävä elin. Joukkueenjohtaja on joukkueensa ”toimitusjohtaja”, joka toteuttaa vanhempainkokouksen tahtoa.

Valmentajan itsemääräämisoikeuteen vastaavasti kuuluu mm. pelaavan kokoonpanon valinnasta, peluuttamisesta ja taktiikasta sekä harjoitusten sisällöstä. Vanhemmilla ei ole oikeutta valita korvausta saavaa valmentajaa, koska työnantaja on seura, vaikka tietyllä tapaa palkan rahoittavat. Valmentaja EI päätä joukkueen keskeisistä toimintaperiaatteista (kaikki pelaa / parhaat pelaa ym.) Sen päätöksen tekee vanhempainkokous.

Kirjanpidossa joukkueen on aina osa seuran kirjanpitoa. Laki vaatii ”tilin / selvityksen” tekemistä vanhemmille kauden jälkeen.

Paljon keskusteltu, että voiko esim. joukkueenjohtajana toimivalle vanhemmalle antaa alennusta maksuista?

Kaksi eri vastausta:

–Yhdenvertaisuusperiaatteen näkökulmasta voi antaa alennusta, jos vanhempainkokous niin päättää

–Verottaja voi tulkita alennuksen veronalaiseksi tuloksi

Kilpailuissa ja tapahtumissa tasa-arvoinen palkitseminen voi olla rahallisesti eri arvoista kun se perustuu tasaisesti sarjan osallistujamääriin. Jos osanottajamäärät ovat samanlaiset, tulee palkintojen olla samanarvoisia.

Kiitos Olli erinomaisesta luennosta sekä kiitos aktiivisesta osallistumisesta paikalla olleille!

Kannattaa tutustua Ollin kirjaan tästä aiheesta!

Ollin illan aineisto alla liitteenä