Jäsenseuroille|Työhuone

Kouvolasta Kuopioon ennaltaehkäisyn puolesta

8.6.2018

Pyöräilytempaus ennaltaehkäisevän terveystyön puolesta starttaa Kouvolasta maanantaina 11.6. Nelisenkymmentä ihmisen hyvinvoinnin edistämisen parissa työskentelevää tai muuten asian omakseen kokevaa aikoo pyöräillä kolmessa päivässä Kouvolasta Kuopioon.

-          Matkan tarkoituksena on tuoda ennaltaehkäisevän työn merkitys näkyviin ja huomioiduksia viimeistelyvaiheessa olevassa maakunta- ja soteuudistuksessa, sanoo Kymenlaakson Liikunnan (KymLi) toiminnanjohtaja Tommi Lehtinen.

Lehtinen korostaa, että hyvinvointi kuuluu kaikille, eikä siihen vaikuta yksin liikunta, vaan myös muun muassa kulttuurilla, ravinnolla ja unenlaadulla on suuri merkitys.

-          On olennaisen tärkeää saada koko elintapaneuvonnan palveluketju kuntoon Kymenlaaksossa.

Lehtisen mukaan sote-uudistuksen valmistelussa on paljon hyviä ideoita ennaltaehkäisevän terveystyön edistämiseksi, mutta tärkeää on, että kirjaukset tulevat myös lopullisiin asiakirjoihin. Ja ennen kaikkea, että ideat siirtyvät käytäntöön.

 

Carea ”syyllinen” – tärkeä asia nousi esiin

 

Tommi Lehtisen ajatus pyöräilytempauksesta syntyi pitkäaikaisesta turhautumisesta Careaan ja sen katteettomiin lupauksiin muun muassa osallistumisesta maakunnalliseen terveyttä edistävän liikunnan asiantuntijatyöryhmään. Taustalla oli myös Carean oman ennaltaehkäisevän hyvinvointiyksikön lakkauttaminen muutamia vuosia sitten.

Carea otti pyöräilyhaasteen vastaan. Polkemaan on lähdössä terveyspalveluiden hankejohtaja Ari Ronkainen, jonka mielestä KymLin esiin nostama asia on tärkeä ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

-          Ennaltaehkäisevä työ ei ole ollut Careassa isossa roolissa. Olemme keskittyneen antamaan korjaavaa hoitoa, Ronkainen myöntää.

Ronkaisen mukaan sote-uudistuksen myötä ennaltaehkäisevä työ tulee aiempaa enemmän myös osaksi erikoissairaanhoitoa.

-          On hyvä, että pyöräilytempauksen avulla asialle saadaan näkyvyyttä.

Ronkainen aikoo pyöräillä koko matkan Kouvolasta Kuopioon. Osa pyöräilijöistä polkee vain jonkin kolmesta etapista. Reitti kulkee Mikkelin ja Pieksämäen kautta ja matkaa kertyy kolmisensataa kilometriä.

 

Ideointia vapaassa tunnelmassa

 

Yhden etapin pyöräilijä on Christa Carpelan, joka toimii toiminnanjohtajana Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kymen piirissä, jonka tehtävänä on lapsiperheiden hyvinvoinnin edistäminen.

Carpelan pitää pyöräilytempausta erinomaisena silmien avaajana. Se mahdollistaa saman tavoitteen eteen työskentelevien kohtaamisen hieman epätavallisessa ympäristössä.

Carpelan uskoo, että vähän vapaammassa tunnelmassa idealamppu syttyy ja voi poikia jotain uutta.

-          Järjestöt voisivat tehdä yhdessä paljon nykyistä enemmän. Tällaiset tapahtumat auttavat näkemään, mitä naapuri tekee ja mitä voisimme ehkä tehdä yhdessä.

-          Emmehän me kilpaile keskenämme. Mutta yhdessä voimme tulla vahvemmiksi, Carpelan sanoo.

Samankaltaisin ajatuksin liikkeelle on lähdössä myös Kymenlaakson Sydänpiirin toiminnanjohtaja Tarja Mänttäri, joka aikoo polkea koko matkan.

-          Luovaa hulluutta pitää aina joskus olla. Ei tällaista itsekseen tulisi koskaan tehtyä, Tarja Mänttäri sanoo.

Hänkin odottaa reissusta nimenomaan verkostoitumista ja muiden näkökulmiin tutustumista, uusia ideoita omaan työhön. Mänttäri kaipaa hyvinvoinnin edistämiseen maakunnallista koordinointia, joka päättyi Carean lopetettua hyvinvointiyksikkönsä.

-          Se oli hyvä foorumi vuoropuheluun. Sen kautta vähän tiesimme, mitä kukakin tekee.

 

Pyöräilijöitä tempaukseen osallistuu myös muun muassa HUS:sta, Ehyt ry:stä, Kymen-Karjalan sosiaali- ja terveysturva ry:stä, Liikkuva koulu -ohjelmasta, Utin jääkäripataljoonasta ja monesta muusta yhteisöstä.

 

Ennaltaehkäisevässä terveystyössä keskeistä on neuvonta

Liikuntaneuvonta on järjestetty eri puolilla Suomea hieman eri tavalla. Tavallisin tapa on liikuntaneuvonnan palveluketju, joka toimii liikuntatoimen hallinnoimana ja sosiaali-ja terveystoimi on mukana kumppanina. Joskus sosiaali- ja terveystoimi on ottanut vastuun ja liikuntatoimen rooli on toimia liikuntapalvelujen järjestäjänä. Joissakin sairaanhoitopiireissä on palkattuna liikuntaneuvoja.

Liikunnan palveluketjun toimivuus edellyttää terveydenhuollon ja liikunnan ammattilaisten tiivistä yhteistyötä sekä paikallisten yhdistysten ja muiden harrastetoimintaa järjestävien tahojen toiminnan kehittämistä ja linkittämistä osaksi kunnallista palveluketjua.

 

Viime vuonna tehdyn selvityksen mukaan 130 kuntaa tarjoaa yksilöllistä liikuntaneuvontaa. Noin 60 prosentissa niistä toiminta on vakiintunutta, muissa toimitaan hanketuella. Yksilöllinen liikuntaneuvonta on prosessi, joka sisältää useita tapaamisia ja yhteydenottoja liikuntaneuvojan kanssa.

Kutsu medialle: #roadtokuopio-pyöräilyhaaste käynnistyy maanantaina 11.6.2018 klo 9 Kouvolan jäähallin parkkipaikalta (topinkuja 1 45100 Kouvola). Media on tervetullut seuraamaan lähtöä sekä tapaamaan haasteeseen osallistujia reitin varrella:

11.6. Kouvola (lähtö) -Mikkeli

12.6. Mikkeli-Pieksämäki. Klo 9.00 torin Mannerheim patsaalta

13.6. Pieksämäki-Kuopio (maali) klo 8.00 Hotelli Savonsolmu

Perille saapuminen n. klo 16 Kuopion tori Siskotyttö patsaalle

 

Lisätietoja antaa:

Tommi Lehtinen

Toiminnanjohtaja, Kymenlaakson Liikunta

tommi.lehtinen(a)kymli.fi

040 582 6706